2010-04-27 09:18:18• hírek • MTI

Teo, a médiasztár bejutott a parlamentbe

Egy népszerű televíziós sztár személyében újabb képviselői mandátummal gyarapodott a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L), amelynek jelöltje győztesként került ki az egyik bukaresti egyéni választókerületben megrendezett időközi parlamenti választáson.

A 19-es számú választókerületben a 2008-as parlamenti választásokon a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta választási szövetség jelöltje nyert mandátumot. A képviselői hely időközben megüresedett, ezért előrehozott választást kellett kiírni a választókerületben.

A PD-L a Romániában meglehetősen népszerű televíziós sztárt, Teodora Trandafirt indította a versenyben, aki megszerezte a szavazatok 54 százalékát a közzé tett végleges eredmények szerint. Ő a PC jelöltjét győzte le, aki valamennyi ellenzéki párt támogatását élvezte. A választáson Romániában rendszerváltás óta soha nem tapasztalt alacsony arányú volt a részvétel, hiszen a szavazati joggal rendelkezők alig 15 százaléka adta le voksát.

A parlamentben az erőviszonyokat nem befolyásolja jelentős mértékben az időközi választás eredménye, viszont folytatódik a két legerősebb ellenzéki erő, a PSD és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) lassú térvesztése: a másfél évvel ezelőtti parlamenti választások óta a két ellenzéki párt összesen 43 törvényhozót (32 képviselőt és 11 szenátort) veszített, akiknek többsége kilépett egykori pártjából, és a függetlenek frakciójához csatlakozott.  Ez utóbbi viszont nem is leplezve támogatja a PD-L-t. 

A nem magyar nemzeti kisebbségek, valamint a függetlenek frakciója által is támogatott PD-L és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta kormánykoalíció jelenleg körülbelül húsz mandátummal haladja meg az egyszerű többséget a román parlamentben. A Traian Basescu államfőt támogató demokraták egyelőre távol állnak a kétharmados többségtől, hiszen ahhoz még 64 képviselő vagy szenátor szavazatára lenne szükségük.

A román parlament előtt van jelenleg a kormány által elfogadott alkotmánymódosító tervezet, amelynek az elfogadásához kétharmados többség szükséges.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: